Лого на Пловдивската пожарна

Идеята за създаване на Световни първенство за пожарникари е възникнала между Американски предприемачи и Комитет от международни пожарникари. Този създаден комитет е решил Световните първенства за пожарникари ( СПП ) да се организират на всеки две години.

- Първото Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Оукланд в Нова Зеландия през 1990. В него са участвали 15 страни (NEW ZEALAND, AUSTRALIA, ENGLAND, HONG KONG, USA, FINLAND, CANADA, NETHERLANDS, FRANCE, WESTERN SAMOA, SWEDEN, SOLOMON ISLANDS, COOK ISLANDS, SWITZERLAND, BERMUDA) в 51 спортни дисциплини.
В отделните дисциплини са спечелени 312 златни медала ,276 сребърни медала и 248 бронзови медала.

- Второто Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Лас Вегас в САЩ през 1992. В него са участвали 19 държави в 55 спортни дисциплини.

- Третото Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Перт в Австралия през 1994. В него са участвали 18 държави в 55 спортни дисциплини.

- Четвъртото Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Едмонтън в Канада през 1996 година. В него са участвали вече 25 държави (AUSTRIA, NEW ZEALAND, AUSTRALIA, BELGIUM, BRAZIL, CZECHOSLOVAKIA, ENGLAND, ESTONIA, FINLAND, FRANCE, GERMANY, HONG KONG, USA, CANADA, ITALY, NETHERLANDS, JAPAN, LATVIA, NORWAY, SOUTH AFRICA, SCOTLAND, SOUTH KOREA, SWEDEN, SWITZERLAND, WALES) в 58 спортни дисциплини.
В отделните дисциплини са спечелени 593 златни медала, 467 сребърни медала и 472 бронзови медала.

- Петото Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Дърбън в Южноафриканската република през 1998 година . В него са участвали вече 26 държави в 60 спортни дисциплини.

- Шестото Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Мантес в Франция през 2000 година. В него са участвали вече 39 държави в 60 спортни дисциплини.
Сред, които вече са и Русия, Чехия, Полша, Унгария, Литва, Естония, които успяват да спечелят солидно количество медали.

- Седмото Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Christchurch (този град си го изписвам на английски- тъй като не съм много сигурен в точния му превод на български, а няма да ги обиждаме хората все пак) в Нова Зеландия през 2002 година. В него са участвали вече 29 държави в 60 спортни дисциплини. В отделните дисциплини са спечелени 599 златни медала , 471 сребърни медала и 407 бронзови медала.

- Осмото Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Шефилд в Англия през 2004 година . В него са участвали вече 35 държави в 60 спортни дисциплини.
Чешката република оставя запомнящо се участие в това Световно първенство за пожарникари, като печели 15 златни , 7 сребърни и 2 бронзови медала.
Полша също се представя много добре спечелвайки 8 златни , 6 сребърни и 4 бронзови медала.
За първи път участва Румъния, която печели 1 златен и 2 бронзови медала.

- Деветото Световно първенство за пожарникари е проведено в гр. Хонг Конг в Китайската република през 2006 година . В него са участвали вече 36 държави в 60 спортни дисциплини.
При второто си участие в Световно първенство за пожарникари вече Румъния печели 5 златни , 2 сребърни медала.

- Десетото Световно първенство за пожарникари ще се проведено в гр. Ливърпул в Англия от 25 август до 3 септември 2008 година .

Да се надяваме, че пожарникарите от България там ще запишат първото си участие в такъв сериозен форум като Световно първенство за пожарникари.

Мисля, че можем да участваме достойно на тези Световни първенства за пожарникари, тъй като имаме много колеги, които биха показали добри резултати и по този начин да спечелят медали на тези първенства.

Вижте статията : Видове спортове на Световното първенство за пожарникари 2008 год. в Ливърпул

Очаквайте скоро следващата статия: Страни, участващи в Световните първенства за пожарникари.